top of page

Som la primera penya oficial del FC United of Manchester a Catalunya

Escrit fundacional

 

Segurament, la primera pregunta que us passa pel cap és: per què uns catalans han creat una penya del FC United of Manchester?

 

Per entendre-ho cal tirar enrere uns anys, uns quants anys... La iniciativa sorgeix de dos germans que ja des de petits eren seguidors del Manchester United. Estem parlant de quan el futbol era futbol, és a dir, quan era molt més que un simple negoci, i els seguidors es podien sentir orgullosos de pertànyer a un club futbolístic. Estem parlant d'una generació de jugadors com Eric Cantona, Ryan Giggs, Roy Keane o Mark Hughes... En aquella època el futbol es seguia d'una altre manera: el club i els seus seguidors estaven per sobre del diner, del culte a la imatge, dels personalismes i del capitalisme més ferotge. Tanmateix, aquell equip, que al llarg de la història va ser una viva representació del que havia de ser el futbol, va veure estroncada tota la seva trajectòria quan el fatídic 12 de maig del 2005 va ser venut a l'empresari nord-americà Malcolm Glazer. Aquella venda va suposar un abans i un després, no només pel club de Manchester, sinó també pel futbol en general. 

 

Malcom Glazer era -i és- la viva representació del món dels negocis. Un personatge que no sols no trepitjava Old Trafford ni tenia cap idea de futbol, sinó que a més exprimia el club des de l'altre punta del oceà, per tal de treure'n un profit simplement econòmic. El futbol és transformava en un negoci, transcendint l’esport. Aquest fet va representar el naixement del que podem anomenar «futbol modern». A partir d’aleshores, molts clubs van seguir l'exemple del Manchester United: foren venuts a personatges que no tenien res a veure amb el planeta futbol, ni amb la massa social dels clubs. Senzillament veien l'equip com la seva joguina o la seva inversió. Només cal repassar els propietaris dels equips de la Premier o d'arreu del món, per veure que ha estat un procés sense aturador.

 

I ens preguntem: que ha significat tot plegat? Doncs dues coses: que un sol personatge pot fer i desfer  un club de futbol, com si fos la seva joguina, sense tenir en compte els seus aficionats. I segon, que també s’estan imposant uns criteris i una forma de veure el futbol on tot es transforma en un negoci, els jugadors en un bé mercantil, els aficionats en clients...arribant fins on som ara: el «futbol modern», un repulsiu negoci sense valors!

 

Arribats a aquest punt, potser continuareu pensant: sí, sí, d'acord amb tot això.. però per què el FC United? Doncs perquè aquest és un club creat com a resposta a la compra de Malcom Glazer. Durant tot el procés, la majoria dels seguidors van dur a terme un conjunt de protestes per evitar la compra. I quan és va dur a terme, no van voler baixar els braços. És van resistir a donar per mort el futbol. Després de no renovar els seus abonaments amb el club, dos mesos després de la compra, van crear el FC United com a protesta: un club gestionat al 100% pels aficionats! Totalment democràtic, on cada un dels aficionats tenia vot i veu a l'hora de construir aquest club. Les crítiques i les burles no és van fer esperar.. deien que no durarien ni 4 dies. Doncs aquell club creat el 14 de juliol del 2005 pels anomenats «Red Rebels» està més viu que mai! Després d'anar pujant varies categories, la seva massa social no para de créixer, és més, el nombre d’aficionats que segueixen el club és molt superior a d’altres que estan en categories molt per sobre. Això va suposar prendre una decisió important seguint un dels projecte més ambiciosos: la creació d'un camp de futbol amb capacitat per més de 4000 aficionats i pagat només pels seus aficionats: El nostre camp, el nostre equip, les nostres regles!

 

Però no tot acaba aquí ja que el club té els seu equip femení i masculí, equip de reserves, equip juvenil i la seva pròpia acadèmia. I el que és més important: més enllà de la dimensió esportiva, l'equip representa tots aquells valors que no hauria d’haver perdut mai el futbol: implicació amb el barri, creació de projectes socials... sempre al costat del poble i pel poble!

 

I sí, és per això que aquells dos germans que en el seu moment es van il·lusionar de petits amb un club i el món del futbol, resistint-se a acceptar la dictadura del «futbol modern», és van fer socis del FC United el 2014 i han creat la primera penya d'aquest club a Catalunya el 2016. Amb uns objectius clars: ampliar la massa social i mira de fer créixer tots aquests valors a la nostra terra. Perquè el futbol ha de tornar a ser l'esport del poble i no del capital!

 

 

Joan i Jaume Casamitjana

Fundadors de la Catalan Supporters Branch del Fc United

bottom of page